Investeren in vastgoed?

Mensen vragen ons vaak of een investering in vastgoed een interessante belegging is. Bij UrbanLink zijn we ervan overtuigd dat het kopen van een huis of appartement, een vastgoedinvestering of belegging in vastgoed dus, vandaag de dag een heel slimme zet is.

Waarom?

 • De rente op het spaarboekje levert amper iets op.
 • Vastgoed in België heeft al honderd jaar geen echte dip gekend, alle crisissen ten spijt. Het is dus een veilige belegging, met een voorspelbaar rendement.
Image Shape

Is investeren of beleggen in vastgoed iets voor u? Heeft u vragen? Maak gerust een afspraak met onze salesadviseurs via t. 09 334 50 61 of mail ons op info@urbanlink.be.

Opportuniteiten in vastgoed

Heeft u interesse om vastgoedinvesteerder te worden? UrbanLink heeft enkele nieuwbouwprojecten die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Drie vragen van toekomstige vastgoedinvesteerders

Is vastgoed een veilige investering?

Wanneer u een mooie som gespaard hebt, rijst de vraag wat u ermee zult doen. Niets doen kan, maar weet dan wel dat uw geld gevoelig is aan inflatie en na een langere periode vaak minder waard zal zijn dan mocht u het geïnvesteerd hebben. Op zoek gaan naar een veilige, gemakkelijke en rendabele investering loont, en dat is vastgoed in elk geval. Wilt u om de een of andere reden stoppen met verhuren, dan kunt u eenvoudig uw woning verkopen. Uw huis zal bijna altijd meer waard zijn dan op het moment dat u het kocht. Zie ook het voorbeeld hieronder.

Hoe geld investeren in vastgoed?

Wij raden aan om een nieuwbouwappartement of -woning te kopen en dat vastgoed verder te verhuren. Met de huur die u maandelijks ontvangt, lost u gedeeltelijk of volledig uw lening af. De huurder betaalt dus eigenlijk (voor een stuk) uw eigendom af. Bovendien bent u bij een investering in nieuwbouw beter op de hoogte van de staat van het gebouw. Onverwachte renovatiekosten duiken de eerste tien jaar zelden op. Na die periode is het tijd voor de eerste verfraaiingswerken. Dat is dan ook het beste moment om het appartement of huis te verkopen en uit te kijken naar een nieuwe investering in vastgoed.

Wanneer een huis kopen als belegging?

Vandaag is het een ideaal moment om te investeren in vastgoed omdat u momenteel op de hypothecaire leningen historisch lage interesten betaalt. Door een deel van uw spaargeld in vastgoed te investeren, creëert u een financiële hefboom: uw geld brengt veel meer op dan wanneer u het op uw spaarboekje laat staan, want u krijgt amper rente. Als u het financiële nieuws een beetje volgt, dan weet u dat het zelfs niet uitgesloten is dat u in de toekomst zult moeten betalen om een rekening te houden.

Vergelijking

wel of niet investeren in vastgoed

Familie a

Plaatst 100.000 euro op een spaarboekje

Familie A heeft 100.000 euro op een spaarboekje staan en doet daar gedurende 12 jaar niets mee.

 • Voordeel: de familieleden hebben altijd toegang tot het bedrag.
 • Nadeel: na twaalf jaar hebben ze een deel van het geld gebruikt om extra comfortabel te leven. Want als je niet naar je geld moet kijken, dan gun je jezelf al makkelijk eens een extraatje.
 • Nadeel: na twaalf jaar willen ze het bedrag toch investeren, maar blijken huizen en het leven in het algemeen een pak duurder geworden. Hun 100.000 euro is dus eigenlijk minder waard.

Resultaat: na 12 jaar heeft familie A nog altijd 100.000 euro.

Familie B

Investeren 80.000 euro
in vastgoed

Deze familie heeft 100.000 euro op het spaarboekje. De familieleden beslissen een woning te kopen om te verhuren. De woning kost 270.000 euro. Ze gebruiken 80.000 euro voor de aankoop en gaan dus een lening aan van 190.000 euro. Zo creëren ze een financiële hefboom: ze investeren geld om het meer te laten opbrengen.

De familie kiest voor een lening op 12 jaar en betaalt 1,9 % interest via een vast afbetalingsplan. Per jaar schatten we dat het huis 0,8 % meer waard is (een heel lage schatting).

 • De familie betaalt 1.476,61 euro per maand aan de bank (17.172 euro per jaar).
 • Ze verhuurt de woning aan 850 euro per maand (10.200 euro per jaar).
 • Elk jaar betaalt de familie zelf de overige 7.512 euro (zonder er rekening mee te houden dat de huurprijs omhoog kan gaan door de indexering).

Na twaalf jaar zijn dit de cijfers:

 • 212.544 euro (kosten lening)
 • 122.400 euro (huuropbrengst)
 • 25.950 euro (meerwaarde onroerend goed aan 0,8 % per jaar).

De woning kan dus verkocht worden aan minimaal 295.920 euro (270.000 + 25.950 euro).

Trekken we hier de leningkost af (212.544 euro) en voegen we de huuropbrengst toe (122.400), dan is de 80.000 euro na twaalf jaar 205.776 euro waard, te vermeerderen met de 20.000 euro die nog op de spaarrekening stond.

Resultaat: na 12 jaar is de 100.000 euro van familie B 225.776 euro waard, meer dan het dubbele van familie A.